RECIPE FOR KöTTBULLAR
By Nels Biggelsson
Tillagas framför allt med kärlek.
Därför är "mammas köttbullar" ett
begrepp i Sverige och
favoritrecepten är många. Somliga tycker att
det ska vara riven gul lök i själva
smeten, andra hackar hellre löken
och steker den vid sidan om. En del
tycker att köttbullar ska serveras
med redd brun sås, andra föredrar
tunn sky till, och på smörgåsbordet
är det bäst att avstå från sås helt
och hållet.
I söder får färsen gärna vara
lite fetare, men ju längre norrut man
kommer desto mindre inblandat fläsk
är det i smeten. Ströbrödet,
eller skorpsmulorna, som får svälla
i mjölk är dock lika viktiga som
de tillhörande lingonen. Det ger
köttbullarna deras speciella, mjuka
konsistens.
Ingredienser
4–6 pers.
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 tsk salt
800 g potatis
50 g smör
400–500 g rimmat sidfläsk
Rårörda lingon
Beredning
Gör en pannkakssmet av ägg, mjöl och
mjölk.
Tillsätt salt. Skala potatisen och
riv den på ett
rivjärn. Blanda och stek små plättar
av potatissmeten
i smör tills de blir gyllenbruna på
båda
sidor. Stek fläsket knaprigt.
Serveras med rårörda lingon.
No comments:
Post a Comment