Thursday, January 15, 2015

RECIPE FOR KöTTBULLAR 
By Nels Biggelsson

Tillagas framför allt med kärlek. Därför är "mammas köttbullar" ett
begrepp i Sverige och favoritrecepten är många. Somliga tycker att
det ska vara riven gul lök i själva smeten, andra hackar hellre löken
och steker den vid sidan om. En del tycker att köttbullar ska serveras
med redd brun sås, andra föredrar tunn sky till, och på smörgåsbordet
är det bäst att avstå från sås helt och hållet.

I söder får färsen gärna vara lite fetare, men ju längre norrut man
kommer desto mindre inblandat fläsk är det i smeten. Ströbrödet,
eller skorpsmulorna, som får svälla i mjölk är dock lika viktiga som
de tillhörande lingonen. Det ger köttbullarna deras speciella, mjuka
konsistens.

Ingredienser
4–6 pers.
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 tsk salt
800 g potatis
50 g smör
400–500 g rimmat sidfläsk
Rårörda lingon

Beredning
Gör en pannkakssmet av ägg, mjöl och mjölk.
Tillsätt salt. Skala potatisen och riv den på ett
rivjärn. Blanda och stek små plättar av potatissmeten
i smör tills de blir gyllenbruna på båda
sidor. Stek fläsket knaprigt.
Serveras med rårörda lingon. 


No comments:

Post a Comment